VOAY:n hallitus on huolissaan mahdollisista tulevista palkanmaksun ongelmista myös Vantaalla

3.8.2022

Ohessa lehtiin tänään lähettämämme mielipidekirjoitus.

Eihän Vantaa toista Helsingin virhettä?

Vantaan opettajien ammattiyhdistyksen hallitus on huolestuneena kuunnellut viestejä ensin Espoon ja sittemmin myös Helsingin palkanmaksun lisääntyneistä ongelmista Sarastia-ohjelmiston käyttöönoton jälkeen. Vantaalla on ollut ongelmia palkanmaksun suhteen ihan ilman Sarastiaakin. Toki tiedostamme, että opettajien palkanlaskenta ei jo lähtökohtaisesti ole välttämättä kovin helppoa.

On täysin kestämätöntä, että palkkojen maksussa on jopa kuukausien viiveitä. Helsinki on nyt alkusyksystä ollut esillä mediassa virheellisien ja puuttuvien palkkojen takia. Rikosilmoituksia on tehty. Vanha sanonta: ”Olen vain tekevinäni työtä, koska työnantaja on vain maksavinaan palkkaa” on saanut ihan uudenlaisen merkityksen. Pormestarin julkisella anteeksipyynnöllä ei ole kovin paljon painoarvoa, kun samalla hän toteaa ongelmien voivan jatkua vielä kuukausia. Helsingin maine luotettavana työnantajana on mennyttä ja työntekijät ovat jo ryhtyneet äänestämään jaloillaan. 
Toinen meitä kovin hämmästyttävä, tietoomme tullut seikka on se, että rehtorit syöttävät palkkaukseen liittyvät tiedot Sarastian tietojärjestelmään. Kaiken muun aiemman työn lisäksi. Paljon puhuttu ja arvostettu koulun pedagoginen johtajuus hautautuu ”paperinpyörittelyn” alle. Mikä järki on siinä, että koulun kovapalkkaisimmat työntekijät on laitettu vähäisellä koulutuksella ja vaihtelevilla taidoilla tekemään käytännössä koulusihteerien työtä, josta koulusihteerit sitä paitsi suoriutuisivat mitä todennäköisimmin esimiehiään paremmin?

Vantaalla ei saa tapahtua samaa kuin Helsingissä. Meillä ei ole varaa menettää yhtään opettajaa, sairaanhoitajaa tai muuta kaupungin työntekijää palkanmaksun ongelmien takia. Lienee jo päätetty, että täälläkin Sarastiaan siirrytään, koska edellistä ohjelmistoa ei pian voida käyttää tuen lakatessa, mutta siirtymään pitää valmistautua paremmin kuin naapurikaupungeissa. Palkanlaskentaan tulee palkata riittävästi henkilöstöä siirtymävaiheeseen ja sen jälkeenkin.

Vantaan opettajien ammattiyhdistyksen hallitus