21.-22.4.2022

Tiina ja Paula valtuuston neuvottelupäivillä
Puheenjohtajaehdokkaat valtuuston tentissä

 

OAJ uusi valtuusto kokoontui neuvottelupäiville 21.-22.4. perehtymään valtuutetun tehtäviin, valtuuston kokousjärjestelyihin, tutustumaan toisiinsa ja perehtymään OAJ:n puheenjohtajaehdokkaisiin .


Torstai

 

Uuden valtuuston neuvottelupäivien ensimmäinen päivä starttasi aurinkoisessa Pasilassa puheenjohtaja Olli Luukkaisen katsauksella OAJ:n rooliin työmarkkinajärjestönä. Tiivis infopaketti piti sisällään historiaa, ajankohtaisia aiheita ja tulevaisuuden tavoitteita sekä aimo annoksen realismia. Puheenvuoro piti tietysti sisällään myös katsauksen OAJ:n puheenjohtajan tehtävään.

Aamupäivä jatkui OAJ:n strategian ja toimintasuunnitelman parissa. Aiheeseen tutustuttiin valtuutetun näkökulmasta: Miten vaikuttaa, miten seurata? Tutuiksi tulivat toimintaa ohjaavat asiakirjat, kuten OAJ:n strategia, toimintasuunnitelma 21-22, turvallisen tilan periaatteet, OAJ:n säännöt, OAJ:n ilmastoteot-ohjelma ja OAJ:n järjestöaktiivin toiminnan periaatteet.

Lounaan jälkeen aiheena olivat valtuutetun sekä varavaltuutetun rooli ja tehtävät, vastuut ja velvollisuudet. Valtuustotyöskentelyn käytännön menettelytavat ja erilaiset tietopankit tulivat myös tutuiksi.

Yksi keskeisimmistä toukokuun kokouksen kysymyksistä tulee tietysti olemaan: “Kenestä OAJ:n uusi puheenjohtaja?” Ensimmäisen neuvottelupäivän kruununa olikin viimeinen puheenjohtajatentti. Jan Anderssonin vetämä ehdokastentti toteutettiin suljettuna valtuustolle. Mukana tentissä olivat kaikki kuusi ehdokasta: Matti Helimo, Antti Korhonen, Katarina Murto, Kari Nieminen, Leena Pöntynen ja Tuomo Suihkonen.

Valtuusto pääsi kuulemaan ja esittämään monipuolisesti kysymyksiä. Esimerkiksi näitä kysyttiin:

  • Miten vakuuttaa jäsenet liittymään ja pysymään OAJ:ssä?

  • Millainen persoona olet, mikä on mietelauseesi/mottosi?

  • Millainen turnauskestävyys sinulla on neuvottelutilanteissa?

  • Mitä olet mieltä tämän hetken erityisopetuksen tilanteesta?

  • Mikä on suurin kehittämiskohteesi?

Tentin jälkeen puheenjohtajaehdokkaiden kanssa oli vielä mahdollisuus tavata vapaamuotoisen keskustelun merkeissä.

 

Perjantai

 

Toinen valtuuston neuvottelupäivä alkoi Akava-talolla käytännön ohjeistuksilla. Tutustuimme matkustusohjeisiin, kokouskäytänteisiin ja äänestysmenettelyyn. Pieniä, mutta tärkeitä seikkoja, jotta toukokuun valtuuston kokous sujuu mutkattomasti.

Päivän varsinainen teema oli OAJ:n palvelualueiden keskeisiin tehtäviin ja toimintoihin tutustuminen ja niistä keskusteleminen pienryhmissä sekä OAJ:n toimiston työntekijöiden tapaaminen.

Neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen avasi OAJ:n edunvalvontatoimintaa ja kertasimme myös moninaisen sopimuskentän perusperiaatteita. Koulutusjohtaja Nina Lahtinen kertoi OAJ:n roolista yhteiskunnallisena vaikuttajana. Viestintäjohtaja Hanna Ottmanin johdolla saimme kattavan kuvan OAJ:n viestinnän monipuolisesta kokonaisuudesta. Lisäksi tutustuimme OAJ:n talouteen, varainkäyttöön ja palveluntuotantoon, järjestön jäsenhankintaan sekä OAJ:n kansainväliseen rooliin.

Eniten keskustelua pienryhmässä herätti jäsenrekisterin toiminta ja erityisesti lakkoon liittyvät asiat.  Pienen jäsenjoukon kohdalla lakkoavustusten maksamisessa on ilmennyt järjestelmästä ja osin jäsentietojen puutteesta johtuva pulma, joka kuitenkin korjaantuu yhteydenotolla. Muistutuksena siis kaikille: tarkista jäsentietosi ja huolehdi, että ne ovat ajantasaiset! Lakko- ja lakkoavustusasioissa yhteydenotto: lakkovahti@oaj.fi.

Neuvottelupäivien päätteeksi neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoi tulevalle valtuustolle viimeisimmät tiedot käynnissä olevista neuvotteluista. Lätkäsanastoa lainatakseni: Vääntö on tiukkaa.

Teksti ja kuvat: Paula Lehtinen ja Tiina Pesonen